Sterrennacht

Mijn oudste kleinzoon wil alsmaar een keer in het echt de Melkweg zien. En hij vraagt dan of dat hier in West-Nederland ook wel kan. Bijna nooit dus, er is altijd wel iets. In het noorden van het land heb je meer kans, met name op de wadden-eilanden. Of in Frankrijk.

Maar afgelopen nacht was er dan toch eindelijk weer eens een prachtige sterrennacht. Je zag niet de mooie sliert van de Melkweg, maar je zag op de plek waar die zou moeten zijn duidelijk meer sterren dan op andere plekken, bijvoorbeeld ter hoogte van het sterrenbeeld Cassiopeia. Mijn kleinzoon was gisteravond tegen zeven uur samen met zijn moeder al naar buiten gegaan en had genoten van de relatief grote hoeveelheid sterren.

Ik maakte foto’s in de omgeving van mijn huis. De eerste foto’s maakte ik nog voor zeven uur ‘s avonds. Later rond half tien nog enkele. En tenslotte nog weer enkele zonet. Dat was vanochtend tegen vijf uur. De maansikkel was juist tevoorschijn gekomen boven de Lek.

Het was heerlijk gisteravond en misschien nog heerlijker deze ochtend. Er was vocht in de lucht en helaas ook op de lens, dat zie je vooral op de foto’s van vanochtend. Maar ondanks de lichte vrieskou voelde het helemaal niet koud. Het begin van het derde deel van de negende symfonie van Beethoven past mooi bij deze sfeer. Dit soort nachten zijn voor mij een onbetaalbaar geschenk.

In het filmpje (link hierna) kun je onder meer de Orion zien met Betelgeuze en Rigel en later in het filmpje ook een detail met de Orionnevel, Castor en Pollux, de Pleïaden, Aldebaran, de Grote Beer en de Poolster, Perseus en Cassiopeia, Sirius, de opkomende maan met een eind verder rechts er boven Spica en nog veel meer. Bekijk het filmpje liefst op een groot scherm in volledige modus. In een van de volgende blogs zal ik nog op enkele details ingaan.

Film van de sterren in de nacht van 8 naar 9 januari 2021

Dezelfde film in iets lagere kwaliteit:

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Sterrennacht

 1. Judith Verbeeck zegt:

  Een sterrenkind je kleinzoon,leuk

  Geliked door 1 persoon

 2. In dierentuin Artis in Amsterdam heb ik een jaar geleden genoten van een geprojecteerde sterrenhemel met de melkweg, en ver, heel ver daarbuiten!
  Je maakt dan een ruimtereis met gesproken tekst erbij vanuit een donkere zaal in een apart gebouw. Heel mooi en indrukwekkend!
  Zal er ws nog wel zijn…?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.