De Barenboim vleugel

Daniel Barenboim neemt voor zijn concerten als pianist steeds zijn eigen vleugel mee: De ”Barenboim-Maene”. Deze vleugel is speciaal voor hem door de Belgische pianobouwer Maene gemaakt. Het is niet een kruissnarige zoals gebruikelijk, maar een rechtsnarige vleugel, verder is hij gebaseerd op de techniek van Steinway & Sons. ‘Elke noot heeft een eigenheid maar je hebt als speler de mogelijkheid om toch alles te laten versmelten met je toucher’, aldus Barenboim. Omdat Daniel Barenboim kleine handen heeft heeft hij nog een kleine aanpassing laten maken: alle toetsen zijn een fractie smaller dan normaal. Het hele klavier is daardoor 7 cm korter. Aldus deze toevoeging die een vriendin mij wist te geven.

Gisteravond was er een concert in de Doelen van Rotterdam waar Barenboim op dit instrument het eerste pianoconcert van Chopin speelde, begeleid door het Rotterdams Philharmonisch orkest onder leiding van chefdirigent Shani. Je kon tegen betaling dit concert streaming bijwonen. Dat heeft zo zijn voordelen: je hoort van dichtbij een live-opname die opname-technisch erg goed was. Je kunt daarnaast genieten van mooie beelden, met name ook van het spel van Barenboim. Bij het laatste fragment van het langzame tweede deel kwam de klank van deze bijzondere vleugel goed tot zijn recht.

Het was een goed concert, vooral ook “l’Après midi d’une faune” van Debussy, waar het concert mee begon,  werd subtiel en geconcentreerd gespeeld. Het orkest heeft weer prachtige opnames gemaakt die in de toekomst vast nog wel eens verder verspreid zullen worden. De link waarvoor ik betaalde werkt nog steeds, dus ik kan het concert heerlijk terug beluisteren.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in muziek, recensie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.