Dorpjes in de Gers in Frankrijk

Kaartje met de beschreven dorpen

Een week bij familie in Zuid-Frankrijk met niet al te warm weer leende zich voor het bezoeken van een aantal dorpen en steden, in sommige waren we nog niet eerder geweest. De streek was in de Middeleeuwen belangrijk vanwege twee van de belangrijkste pelgrimsroutes naar het graf van de heilige Jacobus in Compostella. Dat er nog steeds een aantal pelgrims gebruik maken van die routes zagen we in Fleurance, maar verder merk je daar weinig van. De steden Fleurance en Lectoure laat ik in dit blog voor wat ze zijn, alleen de dorpjes komen aan bod. Op het kaartje kun je zien waar we allemaal geweest zijn. Ik zal van elk van de plaatsen 1-9  enkele foto’s laten zien en er iets meer over vertellen.

1 Grenade

Op de heenweg kwamen we door Grenade, dat overigens nog net bij het departement Haut-Garonne hoort. Een mooi plaatsje met een oude kerk gewijd aan Notre-Dame-de-l’Assomption. De kerk heeft een achthoekige klokkentoren, kenmerkend voor de stijl van de omgeving van Toulouse. Deze kerk die geclassificeerd is als historisch monument, biedt een prachtig voorbeeld van de gotische architectuur van het zuidwesten van Frankrijk. Het werd in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van de cisterciënzerabdij van Grandselve en herbergt een collectie schilderijen gemaakt door grote meesters van Toulouse uit de 17e en 18e eeuw. Ook het altaar dateert nog uit de baroktijd. Heel opmerkelijk is het orgel van Cavaillé-Coll, dat dateert uit 1861. Ik heb een kleine opname kunnen maken, een organist was toen wij de kerk binnen kwamen net aan het oefenen.

2 Lombez

Over dit stadje schreef ik al eerder een meer uitgebreid artikel
Lombez hoorde bij een van de pelgrimroutes.  Het zal er toen relatief druk zijn geweest, maar ook nu is de doorgaande weg die aan de rand van het oude stadje loopt nog vrij druk. Maar in het historische centrum merk je daar niks van. In de veertiende eeuw werd er een nieuwe kerk gebouwd en werd Lombez een bisschopsstad. De Italiaanse dichter Petrarca, bevriend met de nieuw benoemde bisschop, verbleef er een hele zomer en had er een heerlijke tijd. Er zijn nog 50 koorbanken die gemaakt zijn tussen 1661 en 1665. Van een groep stenen beelden uit de vijftiende eeuw resteert alleen een Christusbeeld. Er zijn ook nog een aantal glas-in-lood-ramen van rond 1500, gemaakt door Arnaud de Moles, die ook de beroemde glazen in de kathedraal van Auch vervaardigde. Op de bijgevoegde afbeelding van een van de vensters zien we de vlucht naar Egypte. Er staat ook een gerestaureerd barokorgel.  Het is gebouwd tussen 1653 en 1656 door Jacques Trenolieres en is ruim een eeuw later vergroot door Guillaume Montarus.

3 Saint Élix d’Astarac

Enkele  kilometers buiten dit dorp woont mijn zwager. Eens per uur komt er misschien een auto langs. Een heerlijk plekje!

4 Simorre

Over Simorre schreef ik al eerder een meer uitgebreid artikel.
Ook Simorre werd door pelgrims bezocht. Als gevolg van een grote brand in het jaar 1141 werd de nederzetting, die eerst vlak bij de rivier de Gimone lag,  volledig verwoest. In de nabijheid stond al sinds de zesde eeuw een abdij. Rondom deze abdij werd Simorre na de brand weer opgebouwd, waarna het in het jaar 1268 stadsrechten kreeg. De huidige versterkte kerk, gewijd aan Maria, herinnert nog aan deze oude abdij, hij werd namelijk op dezelfde plaats gebouwd in 1298. Hij ziet er indrukwekkend uit, maar dat is vooral te danken aan de restauratie door Violet-Le-Duc, die in de negentiende eeuw de kerk het huidige uiterlijk heeft gegeven. Door de vele verbouwingen door de eeuwen heen zien we vier soorten steen. Opmerkelijk zijn de vele duivengaten in de muren.  Heel hoog (de kerk is vooral hoog!) kun je vier uit steen gehouwen dieren zien, die staan voor de vier evangelisten.  Ze zijn overigens behoorlijk toegetakeld. Het dorp is heel pittoresk door de vele vakwerkhuisjes.

5 Mondilhan

Mondilhan ligt heel hoog en je hebt er een mooi uitzicht. Op dat hoge punt is er een “Table d’Orientation.” Naast de kerk is een kerkhof met een enorm hoog kruis en een vuilnisbelt van opgeruimde grafmonumenten.

6 Boulogne-sur-Gesse

Een wat grotere plaats in het zuiden van de Gers. Op wikipedia lezen we: Boulogne-sur-Gesse is, zoals de naam al zegt, gelegen aan de rivier de Gesse. Ook stroomt de Gimone, die even ten noorden van het dorp over gaat in het stuwmeer Lac de la Gimone, langs het dorp. Opvallende plek in het dorp is de acht eeuwen oude met gietijzeren spanten overdekte markt. Ook de uit de 14e eeuw stammende, uit gele zandsteen gebouwde, kerk van Onze lieve vrouwe van Assumptie, met een carillon van 18 klokken is bezienswaardig.

6a Mont d’Astarac

Rond 920 maakte de graaf van Artagnac van deze plaats de hoofdstad van het gebied. Een oude stadspoort herinnert hier nog aan. Maar er was meer, eigenlijk was het hele dorp, maar vooral ook de kerk, de Église Saint Laurent,  voor ons een complete verrassing. Het koor maar ook enkele zijkapellen hadden vijftiende eeuwse muurschilderingen. Gerestaureerd en nog steeds erg beschadigd, maar toch: heel bijzonder. In het midden van het koor kon je zien hoe bij het laatste oordeel Petrus bij de hemelpoort staat om alle overledenen, die rechts uit de graven opstaan, te ontvangen. Opvallend is ook de vorm van het koor, bijna pentagonaal. Dat schijnt typisch te zijn voor de gotiek in deze streek. In dezelfde tijd dat de kerk werd gebouwd werden er ook opvallende beeldhouwwerken gemaakt. De kerk en ook het dorp waren helemaal uitgestorven, In de kerk was er ook iets van een WC…

8 Montaut-les-Creneaux

Kleine plaats met een stadspoort,  een kerk en een galerie. De hele plaats is mooi gerestaureerd en er zijn heel veel tuinen en parkachtige stukjes. Op enkele plaatsen zijn er mooie uitzichtpunten over de omgeving. Het was er bijna uitgestorven, er heerste een serene rust. Een restaurant, café of winkel was er niet, maar er waren overal bankjes waar je in de schaduw je boterhammetje op kon eten. Jammer genoeg was de Romaanse kerk gesloten. Achter bomen en een hek was een oud kasteel te ontwaren.

9 Lavardens

Een mooie hooggelegen plaats, waar het grote kasteel, dat je al vanaf de verte kon zien liggen, het centrale punt was. Dit kasteel was tegelijk een museum en dat trok deze dag veel bezoekers. Beneden waren er twee grote parkeerplaatsen en boven bij de ingang van het kasteel was er nog eentje. In deze kleine plaats zag ik drie restaurants en een kapper. De aartsengel Michael bewaakte de stad. Er bleek een Nederlandstalig boekje te zijn dat je bij de entrée mee kreeg dat handelde over de geschiedenis van het kasteel. Opvallend waren de mooie tegelvloeren op de eerste verdieping. Maar de tentoonstelling met vooral Japanse kunst (schilderijen, gravures, kimono’s en meer) besloegen alle zaaltjes en gangen van het kasteel. Heel onderhoudend, alhoewel daardoor de historische sfeer van het kasteel niet meer zo goed tot zijn recht kwam. Het kasteel was oorspronkelijk van de heren van Astarac maar werd later door de Franse koning geannexeerd. Na de revolutie is het steeds meer verwaarloosd, het was op een gegeven moment opgedeeld in twaalf appartementen, maar de eigenaars vertrokken omdat alles lekte. De verwaarlozing ging door tot men eind twintigste eeuw besloot om het kasteel te restaureren en de oude luister te herstellen.

Zie ook:

De kathedraal van Auch
Auch en Maastricht
Toulouse en de kerk van Saint Sernin
De sterrenhemel in Zuid-Frankrijk

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, kunst en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.