Donzenac en Turenne

Als je vanuit Parijs naar het zuiden gaat kun je vanaf Vierzon over de A20 via Limoges naar Toulouse rijden. Deze autoweg is voor meer dan de helft tolvrij en in het algemeen is hij ook vrij rustig. Je rijdt zeker ten zuiden van Limoges door fantastische landschappen. Als je dan Brive-la-Gaillarde voorbij bent dan wordt al vrij snel deze A20 tot nabij Toulouse toch weer een tolweg. Een mooi moment om een lunchpauze in te lassen. Dit jaar hielden we op de heenweg halt in Donzenac, op de terugweg in Turenne. Twee prachtige, schilderachtige stadjes vol historie. Beide plaatsen liggen in het departement Corrèze. Dit departement kent een rijke geschiedenis. Iets daarvan is terug te vinden in de twee stadjes die we bezochten.

Donzenac

In de kerk Saint-Martin van Donzenac zijn mooie gebrandschilderde ramen te zien. Wat wordt bijvoorbeeld op onderstaande afbeelding uitgebeeld? Je ziet een engel met een zwaard, dat moet Michael zijn. Hij verschijnt, (te midden van Maria en een heilige vrouw met een palmblad , waarschijnlijk de heilige Barbara), aan een jonge vrouw die de schapen hoedt en die zo te zien aan haar aureool later heilig wordt verklaard. Waarschijnlijk gaat het om Jeanne d’Arc , die beweerde een visioen van de aartsengel Michaël te hebben gehad terwijl ze schapen hoedde.

Nog mooier zijn een aantal beelden, die van Johannes de Doper in de woestijn uit rond 1400 vind ik de mooiste. Op een prachtige manier is zijn baard, zijn z’n haren maar vooral ook zijn mantel van kamelenhuid weergegeven. Hij is herkenbaar als Johannes de Doper doordat hij een lam draagt.

We zagen niet de stadspoort of de burcht op de top, maar wel mooie steile straatjes en idyllische huizen.

Turenne

De stad is helemaal tegen een helling aangebouwd. Boven op de top zie je een kasteel liggen. Daar wil je dan meer over weten. De eerste heren van Turenne verschenen in de 9e eeuw. Na de kruistochten genoot het burggraafschap Turenne volledige autonomie. Het bleef compleet onafhankelijk van Frankrijk tot 1738. De burggraven waren vrijgesteld van belastingen en traden als echte vorsten op: ze hoefden geen troepen te leveren en mochten zelf rechtspreken, munt slaan en belasting heffen. Onder de familie La Tour d’Auvergne ging de burggraaf over naar de Reformatie. Het calvinisme, gepropageerd door de schippers van de Dordogne, breidde zich uit in de regio. In 1575, na de Bartholomeüsnacht, bundelde Henri de La Tour zijn krachten met Henri de Navarra; Turenne werd in die tijd een centrum van het calvinisme tijdens de godsdienstoorlogen.

Binnen twee maanden na de Bartholomeüsnacht begon de vierde godsdienstoorlog. De ultrakatholieke stad Parijs kwam uiteindelijk in verzet en verdreef koning Hendrik III, die men te verzoeningsgezind tegenover de hugenoten vond.  Ten slotte sloot Hendrik III een verbond met zijn toekomstige opvolger, Hendrik van Navarre (protestant). Zo werd Hendrik van Navarre, die zeventien jaar daarvoor in de Bartholomeüsnacht op het nippertje aan de dood was ontkomen, koning Hendrik IV. Daar Hendrik IV hugenoot was, weigerde Parijs zich aan hem te onderwerpen. De katholieke Sainte Ligue organiseerde in het hele land gewapend verzet tegen hem. Hendrik IV won verscheidene veldslagen, maar toen er een Spaans leger arriveerde om de katholieken bij te staan, besloot hij ten slotte het protestantisme vaarwel te zeggen en tot het katholieke geloof over te gaan. Hij werd op 27 februari 1594 gekroond en hield zijn intocht in Parijs, waar de bevolking, totaal uitgeput door de oorlogen, hem als koning verwelkomde. Zo kwam er een eind aan de Franse godsdienstoorlogen, na ruim dertig jaar waarin katholieken en protestanten elkaar met tussenpozen hadden afgeslacht. Op 13 april 1598 vaardigde Hendrik IV het historische Edict van Nantes uit, dat de protestanten vrijheid van geweten verleende. Volgens de paus was het edict „het ergste wat men zich kon denken, omdat het iedereen vrijheid van geweten schonk, wat het meest verschrikkelijke ter wereld was”. In heel Frankrijk vonden de katholieken dat Hendrik IV met het edict zijn belofte had geschonden om de katholieken te steunen. De katholieke kerk rustte niet voordat, bijna een eeuw later, Lodewijk XIV het Edict van Nantes herriep, wat een nog fellere vervolging van de hugenoten inluidde. De meeste protestanten zijn toen gevlucht naar Duitsland of Nederland.

Op 8 mei 1738 werd Turenne verkocht aan Frankrijk en liep toen weer in de pas met de rest van het land. Turenne staat tegenwoordig bekend als een van de schilderachtigste stadjes van Frankrijk. Er zijn maar liefst twee kloosters geweest, een kapittelkerk met klooster (nu in de steigers) en een klooster van de Capucijner monniken. Boven op de top zie je nog het kasteel. Al klimmende daarheen doorloop je het grootste deel van het stadje.

We zijn nergens naar binnen gegaan, maar maakten wel foto’s

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, kunst en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.