Onze maakbare planeet

Wat hebben we genoten met zijn allen van de film “de nieuwe wildernis”. Door ons zelf gecreëerde nieuwe natuur, waw! En wat dacht je van het project “ruimte voor de rivieren”?  Ook daar komt binnenkort weer een natuurfilm over. Na de hoge waterstanden van de negentiger jaren van de vorige eeuw werden er plannen uitgewerkt om alle bedreigingen uit te bannen. Tegelijkertijd zou er nieuwe natuur worden gevormd. Bij ons naast het huis hebben ze daar dan wel andere natuur voor opgeofferd, maar: wíj hebben de nieuwe natuur al. Bij Nijmegen hebben ze een eiland in de Rijn gemaakt. Het Ooijbos staat onder water. Vanochtend las ik in de krant dat PVDA en Groen Links ook nog eens de Grutto gaan redden. Het kan niet op!

En dan hebben we natuurlijk nog onze klimaatconferentie. Niet alleen Nederland is goed bezig, we gaan het allemáál goed doen vanaf nu. We zullen zorgen dat onze planeet het weer goed krijgt en vooral ook onze kleinkinderen zullen een veilig, gezond en groen leven hebben.

We veranderen de tijdschaal voor het gemak even. Het leven op aarde bestaat in werkelijkheid ongeveer 3,6 miljard jaar. Daar maken we om het overzichtelijk te maken een uur van. De laatste vier seconden (!) van dat uur is de mens onderdeel van dat leven. In het afgelopen uur zijn er op aarde talloze veranderingen geweest. We kennen de tijdperken: Carboon met tropische wouden op onze breedtegraad. Krijt met zijn uitgestrekte zee tot en met het huidige Zuid-Limburg. In het begin van dat uur was er zelfs leven in een nog bijna zuurstofloze wereld. Ja dat kan. Nu bestaat zulk leven nog steeds op zeer afgelegen plekken, bijv. in het binnenste van vulkaankraters. Maar er waren ook perioden zonder ijs, dat de temperatuur op aarde vele graden hoger, de oceaanspiegel vele meters hoger en er dus ook minder land was dan nu. Ook werd soms al het leven in een klap vrijwel weggevaagd door bijv. een enorme meteoriet-inslag waarbij o.a. de dinosaurussen uitstierven. Dat gebeurde zo’n 10 minuten geleden. Geen mens is daar aan te pas gekomen. De natuur deed het allemaal zelf. En er is geen enkele reden om aan te nemen dat de natuur er mee gestopt is. De subtiele zwenkingen van de aarde om de zon maken dat er over een bepaalde tijd weer een ijstijd gaat komen. Daar doen we helemaal niets aan. Daar valt geen CO2 tegen op te stoken. Op de lange termijn is de mens niet meer dan een vervelend nietig wezentje dat de aarde achteloos van zich af zal krabben.

Maar dat is in de schaal waarin wij gewend zijn te denken wel heel erg lange termijn denken en we moeten er in deze milliseconden van het leven toch iets aan doen. Dus we blijven lekker bezig. Tussen Meerkerk en de Lek heeft het Zuid-Hollands landschap nieuwe natuur ontwikkeld. Op de vele borden kun je zien wat er allemaal te beleven valt. En ik moet toegeven: zelfs nu in de winter is het er heerlijk toeven. Veel geschreeuw van vogels alom. Gisteren zagen we er naast ganzen, smienten en witte reigers vooral veel roofvogels. Met een smartphone niet zo fijn te fotograferen als ze wat verder af zitten. Een vlonderpad leidde je over de nieuwe Zederik naar het natuurontwikkelingsgebied (jawel) de Boezem. En afgezien van de ruis van de A27 en het gegak van de honderden ganzen was het er echt stil. Dat geluid van de A27 is voor de vogels trouwens ook gewoon natuur. Het klinkt voor hen waarschijnlijk zoals het geruis van een bergbeek in de Alpen voor de vogels daar klinkt. Wij zijn voor vogels ook natuur. Voor de aarde zijn wij dat ook.

We denken de natuur te maken, maar de natuur maakt ons…

vlonder

meertjeroofvogel

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in maatschappij, natuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Onze maakbare planeet

 1. hdegooijer54 zegt:

  Relativeert ons bestaan en waar er ons druk om maken

  Like

 2. Nely Spijker zegt:

  Heel mooi. We mogen dat wel met gepaste eerbied beheren en ervan genieten.

  Like

 3. Heerlijk opwekkend artikel, Pieter, niet alleen opwekkend vanwege de goede voornemens maar ook vanwege de aandacht voor de planten, vogels, water en natuurgebieden die je noemt. Je bent goed op de hoogte en je uitleg over historische periodes uitermate duidelijk.
  Groet, Hans

  Like

  • Dank Hans.
   Ik klink misschien wel wat çynisch maar ik ben lid van Natuurmonumenten, al zo’n 30 jaar en van het Zuid-Hollands Landschap, ook alweer zo’n 20 jaar. Alle beetjes helpen. En ze maken mooie buffers om de verstedelijking in te dammen.

   Like

 4. Henny zegt:

  Mooi… ‘Wij zijn voor de vogels ook natuur. Voor de aarde zijn wij dat ook’. Hoop-gevend!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.