Betelgeuze

Aan het eind van hun leven veranderen sterren van kleur. Als ze rood zijn dan duurt het niet lang meer. Dan ontploffen ze bijna. En dan zien we enige tijd een extra heldere ster aan de hemel. Een Nova. Of soms een supernova. Als Betelgeuze ontploft zal het zeker een supernova zijn. Hij is 180 keer zo groot als onze zon. En staat relatief dichtbij, slechts op 500 tot 800 lichtjaren van de aarde. Dus misschien is hij al 500 jaar geleden ontploft. En zien we dat binnenkort. Omdat het om een zo grote ster gaat die zo dichtbij staat zien we dan opeens een soort tweede volle maan aan de hemel. Zo groot zal deze supernova dan zijn. Het moet een ongelooflijk schouwspel worden. Maar: het kan ook nog 10.000 jaar duren. Dat is op kosmische schaal al heel snel. En daarna zal er waarschijnlijk op die plek een zwart gat komen. Dan zien we niets meer. En snappen we er niets meer van. Is Betelgeuze in het hiernamaals? Maar snappen we er voor die tijd eigenlijk wel iets van?

Zo is het met leven zelf ook. Als we ouder worden krijgen we rimpels. Ons uiterlijk verandert. We gaan krom lopen, we worden strammer. Wat gebeurt er als we doodgaan? Ik denk dat er dan een soort supernova is die we niet zien. Menselijke zintuigen merken dat meestal niet. Iets heel groots gebeurt er. En wat er daarna gebeurt daar snappen we al helemaal niets van.

Maar oude mensen hebben de jonge mensen nog veel te vertellen. Ze hebben veel levenswijsheid. Ze kunnen relativeren. Bij veel volkeren zijn juist de oude mensen de meest eerbiedwaardige, waar men naar luistert. Zo is Betelgeuze een wijze ster. Dat kan niet anders. Een ster die zelfs onze wijzen kan leiden.

orion boven het leuken2Betelgeuze is elke avond schitterend te zien als er geen wolken zijn. Het is een van de sterren van het sterrenbeeld Orion. Bovenstaande foto maakte ik eergisteravond. Bij ons vakantiehuisje in Het Leuken, een buurtschap van Well. Ongeveer naar het oosten moet je kijken in de vroege avond. Rechts boven zien we daar het genoemde sterrenbeeld Orion, een soort rechthoek met in het midden een schuin rijtje met drie sterren. Betelgeuze is de ster linksboven van deze rechthoek. Dit sterrenbeeld met onze wijze ster is de hele nacht te zien. En schuift langzaam naar het zuiden in de loop van de nacht en gaat in het NW onder.

Niet naar beneden kijken naar je smartphone. Maar naar boven. Met eerbied en ontzag… Naar die ster, links boven in de Orion!

.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in Astronomie, filosofie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Betelgeuze

 1. Marius zegt:

  Mooi stukje weer Pieter. En een kleinigheid… het figuur dat Orion vormt is een (negenoeg) gelijkbenig trapezium. Fijne jaarwisseling zo!

  Like

 2. Marius zegt:

  En ik bedoelde natuurlijk ‘nagenoeg’ … maar ik kan het niet bewerken (geloof ik).

  Like

 3. Pingback: Sterren kijken | De kwintencirkel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.