Weersvoorspelling (2)

fotoweervrijdag2Terwijl ik dit schrijf valt er natte sneeuw, meer regen dan sneeuw en huilt er een stormachtige wind rond het huis. Bij het uit de brievenbus halen van de krant dacht ik twee dingen: 1 = “brrrr, snel weer naar binnen”  en 2: “vandaag is het echt slecht weer, thuis blijven!” Is dit voorspeld? Ja zeker! Iets dergelijks suggereerde de krant afgelopen zaterdag al. Voor vrijdag stond er een ikoontje met regen en sneeuw. Wat is er nog meer wel of niet uitgek omen van de voorspellingen toen? Eigenlijk waren de voorspellingen best goed. Drie kleine missers:

  1. zondag zou een vrij zonnige dag worden. Wij wandelden in Oosterhout in de bossen. Het was (vrijwel) droog maar voortdurend grijs. Ook thuis in Lekkerkerk hetzelfde.
  2. De kans op regen op woensdag zou 40% zijn. Dat was maandag in de krant al bijgesteld tot 70%.
  3. Donderdag zou een regenachtige dag worden met wat kans op sneeuw en geen zon. Over sneeuw (die die avond en beetje ging vallen) hadden ze het op zaterdag nog niet maar vanaf maandag wisten ze dat wel. Er is wel wat regen gevallen, vooral ’s avonds en toen dus ook sneeuw maar de zon was daarnaast ook regelmatig te zien.

Toch niet echt slecht voor een meerdaagse verwachting. Opvallend ook dat de verwachting op enkele puntjes na in de loop van de week niet werd bijgesteld. Ze wisten het zaterdag dus al vrij aardig. Hieronder de voorspelling van zaterdag, maandag, dinsdag en woensdag onder elkaar

weerweek

Nu de interpretatie. Ik voorspelde dat de zondag tot en met de woensdag best aardige dagen zouden worden met als beste dag de dinsdag. Ook deze voorspellingen werden grotendeels bewaarheid. Maandag fietste ik door een grijs den Haag. Het bleef die dag niet helemaal droog maar het was best een aardige dag, zelfs om te fietsen! Op zowel dinsdag als woensdag viel er even wat neerslag, niet veel, maar op allebei de dagen was er veel zon. Toch was de dinsdag de beste dag. Het waaide beduidend minder dan op woensdag, waardoor het woensdag toch wat guur aandeed. Ik had eigenlijk verwacht dat zowel de dinsdag als woensdag wel eens helemaal droog zouden kunnen blijven. Dat was dus niet helemaal zo. Ondanks de voorspelling van 70% kans op neerslag op woensdag viel dat ook die dag toch weer mee. Eigenlijk viel er net zoveel als op dinsdag: een beetje.

Als leek kun je dus best wat hebben aan zo’n meerdaagse weersvoorspelling. Maar voor mij zouden ze de plaatjes zon/wolken/regen weg mogen laten. Daar wordt iets mee gesuggereerd wat vaak onjuist is. De cijfertjes en de interpretatie van die cijfertjes zeggen meer en zijn dus vrij goed. Jammer dat de Volkskrant niet de te verwachten mm neerslag vermeldt. Dat geeft nog net iets meer nuttige informatie. Niet meer klagen over het weer of de voorspelling dus. Mijn vader zei altijd, op zijn Limburgs dan wel: “’t wair is good mer de luuj die douge neet.” (Het weer is goed maar de mensen deugen niet.)

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in maatschappij en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.