Regenten uit de vorige eeuw

De Volkskrant heeft de laatste weken regelmatig foto’s  gepubliceerd van zwevende kiezers. Allemaal zo te zien keurige Nederlanders. Die je vriendelijk zouden begroeten op de camping waar ze net met hun caravan en kroost aankomen. Tot mijn grote verbazing zag ik dan in veel gevallen: “ik  twijfel tussen D66 en PVV”, of “ik twijfel tussen CDA en Groen Links” en dat soort voor mij onbegrijpelijke twijfels. Het enige dat ik dan kan zeggen dat ze oftewel naar de tronie van een lijsttrekker kijken die hen wel of niet bevalt, of dat ze zich fixeren op een onbeduidend partijstandpunt dat dan net bij die partijen misschien overeenkomt. Als dit echt de doorsnee zwevende kiezer was dan ben ik nog meer dan ik al was een fervent tegenstander van  referenda. De mensen stemmen met hun buik, niet met hun hersens. En dat kan zeer gevaarlijk zijn. Nu zijn het nog afgevaardigden die dagelijks met de politiek bezig zijn die de toekomst van ons land gaan regelen. Als er bindende referenda zouden komen dan zou dit soort zwevende kiezers uitermate belangrijke dingen gaan regelen waar ze geen snars verstand van hebben. Veel mensen lijken blij met deze uitslag. Helaas ben ik bang dat in het huidige democratische systeem voor wezenlijke toekomstvisies geen plaats is. Vandaag las ik dat de PvdA nog in de twintigste eeuw leefde. Dat werd verder niet uitgelegd. In de twintigste eeuw waren er in Nederland af en toe wel mensen met een toekomstvisie aan de macht, zoals iemand als  Joop den Uyl. Ik verlang naar die tijden terug….

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in maatschappij en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.