Voorjaarssalade

voorjaarssaladeHet is weer de ideale tijd om in de keuken met ingrediënten uit de natuur te werken. Zo heb ik de vorige week een heerlijke brandnetelsoep gemaakt. Vandaag liep ik door ons natuurgebiedje vlak bij ons huis en zag heel veel paardenbloemen en veldkers. De veldkers is trouwens alweer bijna aan het einde dus: nu of nooit. Ik plukte van allebei een handvol. De blaadjes van de paardenbloemen zijn erg bitter maar schijnen heel gezond te zijn. Paarden zijn er dol op. Ik beperkte me tot twee blaadjes. Van de veldkers plukte ik meer, eigenlijk kun je de hele plant eten, blaadjes, stengel en bloempjes. Het lekkerste zijn de blaadjes. Ze smaken als tuinkers maar nog iets sterker. Af en toe snoep ik gewoon ook wat als ik in de natuur ben.

Thuisgekomen ging ik meteen een salade maken. Ik werk altijd erg impulsief en gebruik dingen die ik meestal op het moment zelf verzin. Onze koelkast bevat altijd veel groenten. Je kunt veel lang bewaren, als je het maar op de goede manier doet. Nooit iets in plastic bewaren, dan bederft het snel. Als ik de boodschappen inruim dan haal ik dus gelijk overal het plastic vanaf. Ook melk, karnemelk e.d. kun je vrij lang bewaren, als je maar zorgt dat het dopje er niet op zit. Als een fles lang gesloten is dan gaat alles snel gisten. Dat zelfde geldt voor jam. Ik hoef vrijwel nooit iets weg te gooien en heb toch altijd veel keus.

Hoe gaat dat als ik ga koken? Zoals gezegd heel impulsief. Mijn vrouw zegt altijd dat ik af en toe in de spiegel moet kijken. Dat had ik nu ook moeten doen, de hele dag zat mijn trui al half in mijn broek. Tja, dat schijnt bij mij te horen…

Ik ging aan de slag en het hele proces waar ik van te voren nauwelijks over had nagedacht heb ik gefilmd. Na vier en een halve minuut was de salade klaar. Heerlijk, zei mijn vrouw, en dat vond ik zelf ook.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in maatschappij, natuur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Voorjaarssalade

  1. (Henny) Heel leuk, dit vlogje, Pieter! Uit mijn macrobiotische tijd herinner ik mij dat we met veel smaak ook de PENWORTEL van de paardebloem aten, met wat pindakaas erop….

    Like

  2. De penwortel van de paardenbloem, daar kan ik me wat bij voorstellen. Bij de Lidl hebben ze in deze tijd van die lekkere rettich, ook al zo’n lekkere penwortel. Ik ga het eens proberen met pindakaas!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.