Nultig

‘Bestaat nultig?’-Deze filosofische vraag stelde mijn oudste kleinzoon van vier gisteren aan mijn vrouw. Je hebt twintig, dertig, veertig. Wie weet is er ook een “nultig”, moet hij gedacht hebben. Wat nul is, daar is hij voortdurend mee bezig. ‘Moet je poepen’- vroeg ik hem gisteren. ‘Nee ik heb nul poep’. -‘Nog minder dan nul poep’, voegde hij er aan toe.

tankstationOok dat is sinds kort iets nieuws voor hem. Hij ziet onderweg al een hele tijd als we langs een tankstation komen het “graden” teken, een soort kleine digitale 0. Daar wilde hij alles van af weten. Mijn vrouw legde hem onlangs uit: ‘Hier staat een thermometer. Die laat zien hoe warm het is. Nu is het 6 graden celsius. Als het 0 graden celsius is dan bevriest water en wordt het ijs. En het kan nog kouder worden. Het kan -1, -2 worden’. Gisteren vroeg hij aan me of de school open was bij -1 graden celsius. Verwonderd keek ik hem aan. Had iemand het met hem wellicht over “ijsvrij” gehad? Dat was niet het geval. Hij probeerde zich voor te stellen hoe koud het wel niet moest zijn bij -1 graden en het leek hem logisch dat dan de school dicht zou zijn. “Nul” is opeens een veel breder begrip geworden. Zijn jongste zusje was eerst  0 jaar maar is afgelopen dinsdag 1 jaar geworden. Je kunt dus al bestaan en toch 0 jaar zijn!  Tot voor kort verbeeldde “nul”  het grote niets.

Nu bedenkt hij dat “nultig” misschien wel iets dergelijks is. Een mooie gedachte. Nul is niet altijd niks, zo blijkt. Maar “nultig”, als dat bestaat, dat moet dan toch echt wel helemaal, helemaal niets zijn. In de nultiger jaren was er nog geen zon en geen aarde. Toen was er niets.

Gisteravond bracht ik hem na een oppasmiddag weer naar huis. Daar lagen Woezel en Pip op hem te wachten. Om samen met hem veilig daarna in bed te gaan liggen. Gezellig, met zijn drieën. Lekker “drietig”, anders zou hij verdrietig worden.

Over Pieter Simons

Docent muziektheorie. Interesses: geschiedenis algemeen, kunstgeschiedenis, lokale geschiedenis, muziek en muziektheorie, filosofie, astronomie, fotografie, natuur, wilde bloemen. En daarnaast allerlei maatschappelijke dingen als onderwijs en opvoeding
Dit bericht werd geplaatst in filosofie, kleinzoon, pedagogiek en onderwijs en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Nultig

 1. nelyspijker zegt:

  Lief, diepzinnig, slim en knap. De gedachten van een kind. Zo logisch kan het zijn. Waarom doen de grote mensen zo moeilijk ? Fijn weekend. Nely

  Verzonden vanaf Samsung-tablet.

  Like

 2. Heerlijk, Pieter… Zondag schrok hij van het feit dat Roosmarijntje opeens aan mijn handen stapjes zette: nu is ze geen baby meer. ‘Eerst ben je baby, dan een dreumes, dan een peuter, en ik ben een kleuter’, wist hij me te vertellen. Wat is hij toch zwakbegaafd hè?

  Like

  • Hij probeert voortdurend orde in zijn jonge leventje te brengen. Na de oppasdag altijd even filmpje op youtube kijken over het heelal. Gisteren was hij op de bank in slaap gevallen, en was een beetje ziekies. Ik droeg hem in een plaid voorzichtig naar de auto, daar werd hij helaas toch wakker. Huilen, huilen. Dikke tranen. Ik wist gelijk wat er aan de hand was. We hadden geen filmpje gekeken. Dat hebben we bij hem thuis gelijk goed gemaakt. De orde in zijn leven was wreed verstoord geweest…
   De wereld is al spannend genoeg. Nultig is behoorlijk spannend

   Like

 3. Pingback: Focus | Pieter Simons column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.